Van de fractievoorzitter...

Johan de Leeuw is raadslid, nestor en fractievoorzitter van ApOpa
Johan de Leeuw is raadslid, nestor en fractievoorzitter van ApOpa

Moet de Nestor blij worden? Gaan we eindelijk bouwen?

 

Blij met Hightech Center? Ach ja… Maar dat vraagt wel om een Hichtech-college van B&W en dat hebben we niet. Ze kunnen namelijk niet in concepten denken. Iedere wethouder trekt zijn eigen plan. 

 

Denk met mij mee. Een echt hightech-centrum trekt mensen aan uit de hele wereld. Waar moeten die wonen? Kijk eens vooruit: dat betekent dat de VVD moet gaan bouwen en dat wil hun wethouder niet. Nou ja, wel voor de hoge inkomens natuurlijk. Het gevolg is een wederom toenemende woningnood. Dat wordt hightech in het bos slapen voor Almeerders en een stijging van de grondprijs.
Nee beste mensen, niet dagdromen maar bouwen, bouwen, bouwen. Eerst de woningnood weg en dan mag de wethouder van D66 haar speeltje. De woningnood verdient het!  Elke wethouder moet een helm op en aan de slag: bouwen. 

Vraag is nu; hoe zit dat? Ik merk bij de Haagse partijen verhoogde speeldrang en profilering. Wil men een wit voetje halen bij de kiezer ? Er is een breuk in Den Haag en is men in ons college soms bang voor de BBB? In Almere kozen veel mensen voor de BBB. Kreeg men opdracht uit Den Haag om te profileren? De ChristenUnie was ook al druk met het saboteren van het statenakkoord. 

Almere heeft een college nodig met visie dat nu eerst een einde maakt aan de woningramp. Dat is het belang van Almere. Nog iets, hoe hightech is het allemaal zonder waterstof? Almere Hightech? Daar is een visie voor nodig en conceptueel denken. Helaas, pindakaas.

Is er verandering op til? In ieder geval passeerden er twee goede raadsvoorstellen van onze bouwmeester Julius. Dat moet vermeld worden.  Hij presenteerde plannen voor de middenhuur-woningen en de heer Morgenstond had plotseling goud in de mond. Wel leuk dat je dat als Nestor mee mag maken. Gaat het over lage huur, dan staat Morgenstond zonder tanden in zijn mond maar bij middenhuur is het alles goud wat er blinkt. Toch jammer, die partijpolitiek. Men moet gewoon invulling geven aan de zorgplicht die voortkomt uit artikel 21 van de grondwet

Het was ook wel leuk om te zien hoe de SP er vilein op wees dat in met name de meerderheid van de Almeerse gezinnen lage inkomens heeft en dus afhankelijk is van lage huur-woningen. En gelijk hebben ze. 

In ieder geval gaan de rozen van deze week naar de heren Draisma en Morgenstond. En er gaat een eervolle vermelding naar onze bouwmeester. Maar heren, in een verordening kunt u niet wonen, dus de Nestor zal extra opletten dat er ook werkelijk geleverd wordt. 

Wordt het trouwens niet eens tijd dat er een meerjarenplan komt dat in een einde aan de woningramp voorziet? Ik vind dat dat er al lang had moeten zijn. Kortom, werk zat aan de winkel.

De Nestor wil bouwen, maar de coalitie?                        Plan, plan, doe rustig an…

Velen zeggen dat het vertrouwen in de politiek erg laag is. Maar wat nu als het vertrouwen niet laag is maar geheel weg? Neem nou de coalitie in Almere. We hebben een fantastisch idee. O ja? welk idee? Nou, lees onze motie maar. Nou, ik las hem inmiddels drie keer . Er staat dat zij op oude voet doorgaan, maar dan mooi verpakt. Heet dat niet ‘window dressing’? En wie moet die motie uitvoeren? 

Ja ja, de wethouder ‘Bouwen’ die er al jaren op toeziet dat hij zijn doelstelling niet haalt. “O wat zijn wij blij, o wat zijn wij blij. Maakt u niet ongerust in onze meierij. In onze raadsperiode lossen wij de woningnood niet op. Sterker, we hebben weer geen toetsbaar plan, maar stem op ons.”
Dan maken ze een nieuwe motie die uw eigen woningnood als enige zekerheid garandeert. Nou, dát geeft bestaanszekerheid en u weet: een vaste rots is uw behoud.

Intussen verdwijnen jonge mensen uit Almere omdat zij vinden dat er voor hun geen uitzicht op een toekomst is. 

Gevolg; vierhonderd leerkrachten te weinig. Almere staat bovenaan de lijst met lerarentekort. Wat een sof. Als je meer dan twintigduizend woningen tekort hebt, wie komt er dan in vredesnaam met een plan om er duizend extra te bouwen? Nou, uw geachte coalitie. U weet wel, die club die u in meerderheid gekozen hebt. Nou ja, de meesten bleven thuis. Ga ik het nu meemaken dat in 2026 de opkomst slechts 1% is? Dat verdienen zij wel.

Ik vraag u vriendelijk om in 2026 te stemmen op een partij die een Deltaplan gaat maken met een stip op de horizon waarin de woningnood is opgelost. Natuurlijk, ik begrijp heus wel dat de VVD, met Rutte en al, even op vakantie gestuurd moet worden. Want met de huidige VVD geldt: veel beloven, weinig geven doet de gek in vreugde leven. Maar u bent niet gek toch?

 

De motie van de week

We hebben ook weer een nieuw soort motie. Er werd gevraagd om asielzoekers niet als zondebok te zien voor de woningnood. Hoe bedenk je het? Ik heb die uitspraak overigens van niemand in de raad gehoord, dus waar komt dit vandaan?

Natuurlijk veroorzaken de asielzoekers de woningnood niet. De huidige woningramp is opgezet door Blok (VVD), Duivesteijn (PvdA)  en Van Veldhoven (D66) en wordt in stand gehouden door de huidige overheid. Dus niet de asielzoekers. Die arme mensen zijn gewoon verkeerd voorgelicht door mensen met een fout verdienmodel. Wat mij betreft was die motie, hoe goed ook bedoeld, zonde van de tijd. Maar ach, kwaad kan het ook niet.

 

Tot slot de ROOS.

Ik kan het niet laten. Wederom gaat de roos naar wethouder de jonge. Haar gedachtengoed en taalgebruik staan mij erg aan. Ook haar wijze van opereren is zeer aansprekend. Ik zie haar als lichtend voorbeeld voor ons college. Maar er is nog een roos. Onze nieuwe burgemeester doet het echt goed. Rustig en ontspannen weet hij de juiste sfeer in de raadszaal te creëren. Goed gedaan, jochie! 

 

De Nestor vindt wederom een roos tussen de bandnetels...

Ik sprong een gat in de lucht. Jawel een echte roos tussen de brandnetels!

Ik schreef de laatste keer het nodige over de Grondwet en bestuurders.

Wat ik toen nog niet wist, is dat de beide kamers der Staten generaal ook al loopjes nemen met de grondwet en de integriteit.

Uw pensioenregeling zou niet meer van deze tijd zijn. Hoezo? Nou eeeh… niet van deze tijd. Hoezo? En weer geen antwoord. Nou ze zijn van plan het beste systeem ter wereld te wijzigen in een casinopensioen. Onzekerheid troef en dus ligt armoede om de hoek. Nu bepaalt u uw pensioen en straks bepaalt ‘de markt’ dat. U weet wel, de markt van Mark de jokkebrok.

Wat ze stiekem achterhouden, is dat de politici er buiten blijven. Die houden het beste pensioen ter wereld. Maar dat werd ontdekt door de heren Van Rooij  (50PLUS) , Cox (SP) en Omtzigt. Resultaat? De rapen zijn gaar. Het blijkt dat vele leden der Staten Generaal meededen aan het debat terwijl ze een persoonlijk belang hebben bij de uitkomst. Leden die ook trouw hebben gezworen aan de Grondwet. Maar hun pensioen is geregeld in de grondwet artikel 63. Dat betekent dat een grondwetswijziging noodzakelijk is.  Oeps, foutje. Even vergeten en dus een afleidingsartikel in de nieuwe wet opgenomen. Opzet? Niet te bewijzen, maar zeer aannemelijk.

Het betekent dat ieder lid van de kamer die voorstemt niet integer handelt. En achter die leden staan partijen.

Pinkt u nu een traantje weg? Nou ik wel. Let u aanstaande dinsdag op de 1e kamer, want het is erop of eronder. Of u behoudt het beste pensioen ter wereld of niet.

Nu de roos. Ik doel op wethouder De Jonge. Zij vaart een koers die veel beter past in de Grondwet als beide kamers doen en deden. Zij vindt dat Nederlanders gelijk behandeld moeten worden met wonen en dat de overheid zorgplicht heeft. Dat snap ik. Zij komt met heldere verhalen in de raad en op TV die mij zeer behagen. Een verademing in ons benauwde land. Zij snapt dat indien nieuwkomers veel sneller een woning krijgen dan de rest van de Nederlanders, dat dan het draagvlak voor nieuwkomers vertrekt te paard en mogelijk te voet ooit weer binnen komt.

Ik ga haar dus van harte steunen. 

De Nestor maakt zich grote zorgen!

10 januari 2023

 

Donderdag 12 jan. Is het zo ver. De raad komt van reces terug en kan gelijk aan de slag. Op de agenda staat een gesprek met de Weerwater BV. 

APOPA en de PVV hebben daarom gevraagd want het is toch wel heel vreemd dat er een conflict ontstaat  over het bijbouwen boven afspraak van woningen op het floriade terrein. Zeker als u bedenkt dat de raad er nadrukkelijk om gevraagd heeft dat te onderzoeken. 

Sommige partijen maken zich steeds meer zorgen over de woningnood en daar hoort APOPA zeker bij.

Ik maak me nog meer zorgen nadat ik vandaag de burgemeester van Amsterdam op Buitenhof zag met een analyse over de samenhang tussen gezondheid, jeugdcriminaliteit en de woningnood. Zij maakt zich oprecht zorgen over geldgebrek in de jeugdzorg, criminaliteitsbestrijding en gezondheid. Ook het chronisch tekort aan agenten speelt een grote rol.

Er is dus een samenhang tussen criminaliteit en woningnood.

Nu vertelt zij natuurlijk niets nieuws maar ik stel wel vast dat onze Haagse partijen niet met oplossingen komen. Den Haag lijkt wel een zwart gat. Je stopt er wat in en je ziet er nimmer iets van terug.

Een ander punt waren de te kleine woningen. Ook die tasten de gezondheid aan en zijn er verantwoordelijk voor dat dat de jeugdcriminaliteit harder en harder wordt. Bovendien kunnen kinderen niet rustig hun huiswerk maken en kiezen dan voor de straat.

Nu is dit geen groot nieuws. Dit alles is reeds decennia bekent. Maar wist u dat Weerwater BV kippenhokken wil bouwen van 50M2. Het zijn sociale huurwoningen. Tja sociale huurwoningen die een asociale wereld creëren. 

Waarom doet men dat, nou simpel, alles draait om geld. Grond veel te duur , bouwen veel te duur en ja natuurlijk de winst. Die moet natuurlijk omlaag.

We hebben dus een wereld gecreëerd die zichzelf aan het cancelen is.

De oorzaak hier voor ligt besloten in onze vorm van democratie. In feite is onze democratie een meerderheid en partij dictatuur. 

 

Casino Gemeentehuis

2 juli 2022

 

Je begint met 10 miljoen en dan? Tien jaar later is het 200 miljoen!

Dat kan in casino gemeentehuis. U weet wel, in Almere kan alles.

En dan?  Nou, let op: “rien ne va plus, het geld is niet meer van u”. U heeft nu rond de 100 miljoen schuld. In Casino gemeentehuis is de burger altijd de verliezer. Maar het kan erger. 

Het casino heeft twee nieuwe aandeelhouders gekregen. Van het begin waren de VVD, PvdA, GL, Leefbaar, CU en D66 de aandeelhouders. Nu worden de aandelen van GL en de PvdA overgedragen aan de SP en PvdD. Beiden onderbouwde en verklaarde tegenstander van datzelfde casino. 

Waarom gaan die partijen nu verantwoordelijkheid nemen voor casino gemeentehuis? Beide partijen hebben laten weten dat zij voortzetting goedkeuren van het Almeerse speelhol en dus ook voor de vele miljoenen die nog extra van de burger via het casino naar ondernemers worden geschoven.

Hoe komt dat? Ik houd het op blind verlangen naar macht en afgaan op de verkeerde informatie die het casino verstrekt. Zij moeten natuurlijk een verhaal houden naar hun achterban. Ik garandeer u dat dat verhaal niet klopt.

Let maar op, de raad gaat donderdag in meerderheid kiezen voor het allerduurste scenario voor afwikkeling van de Floriade. Gewoon omdat zij de wethouder wīllen geloven en verder uit pure onkunde.

Alleen Forum, de PVV, Respect, 50PLUS en APOPA zullen voor het goedkoopste scenario gaan kiezen en zullen daar voor worden gestraft met geen macht. Nou ja, wij zijn er ook niet voor de macht maar voor de burger. Wat BIJ1 en DENK gaan doen, is onduidelijk maar klonk nu al ook haaks op wat ze hun kiezers hebben verteld.

Raadselachtig is en blijft echter vooral de rol van GL en de PvdA. Die waren ook gestraft na jaren trouwe lippendienst en krijgen dus ook geen macht. Wat beweegt die partijen om toch voor het duurste scenario te gaan kiezen? Ik denk dat zij verslaafd zijn aan de macht. Ze wachten rustig af tot de SP of de PvdD hun inleg aan de pokertafel niet meer kunnen verantwoorden om dan snel op de vrijkomende stoeltjes te gaan zitten met wat troeven in de mouw. Al te veel ėchte weerstand hoeft niemand tot die tijd van ze te verwachten. Het zijn gewoon geen oppositiepartijen en geen volksvertegenwoordigers. 

Zij zijn als was in handen van de VVD-croupier, die ze af en toe een paar fiches toeschuift om mee te spelen. Wat zij niet hebben, is kennis van het spel op het gebied van evenementen en ja, dat heeft APOPA wel. Je kunt nog zo in statistische kansberekening geloven, maar het gaat in dit spel om de harde cijfers. Genoeg gegokt! Ik durf te wedden dat u de komende twee weken meer van mij zult horen.

 

Almere op de kaart!

26 juni 2022

 

Men wilde Almere op de kaart zetten met de Floriade. Nou, dat is dan helemaal gelukt. Breed in alle media was het te vinden. 

Eerst werd er een staart uitgedeeld aan het college en vervolgens staken ze die staart tussen de benen en dropen af. Ik was er erg door aangedaan. 

Maar was het terecht? Dat valt te bezien. Van de heer Pruim leerde ik dat de raad de hoogste instantie is in een gemeente. En volgens de gemeentewet is dat ook zo. Als dat zo is, moet ik ook even naar de raad kijken. Acht jaar lang heb ik de grote onzin moeten verdragen als men de Floriade op de agenda had. Acht jaar lang heb ik de SP, PVV, Respect en APOPA zware kritiek horen uiten maar nimmer namen de andere partijen dat serieus. Het is zelfs zo dat ik in het najaar van 2017 in de raadszaal het faillissement heb voorspeld in april/mei van 2022. Nou, het is juni geworden. Je kon toen al berekenen dat het fout zou gaan.

Maar als de raad de baas is, dan ligt de schuld niet primair bij het college maar bij de raad. Dat betekent dat de fractievoorzitters van D66, GL, CU, Leefbaar, PvdA en zeker de VVD zich moeten terugtrekken. Die hebben nog zwaarder gefaald dan het college. Zij en zij alleen zijn eindverantwoordelijk. De hoofdrolspelers waren telkens de VVD, GL, D66 en PvdA. Zij zijn het die met open ogen en ondanks alle door ons aangedragen kennis Almere met een mega-verlies hebben opgezadeld.

U heeft er echt geen idee van hoeveel onzin ik heb moeten aanhoren van de genoemde partijen. Ik zal er één met u delen. “De Floriade is goed voor Almere; een mooie gelegenheid voor mensen uit het Gooi om bijvoorbeeld een leuk nieuw jurkje te kopen in het centrum” . Ja echt waar, dat was de VVD aan het woord.

Maar nu? Stoppen of doorgaan? Stoppen natuurlijk, want als je dat niet doet dan houd je het lek aan de gang en kun je in september nog een keer lappen. Dan blijven de kosten gewoon doorlopen en de inkomsten worden lager en lager. Nu is het tijd voor een rechte rug en een zakelijke beslissing. 

Gewoon de stekker er uit. Komen er claims binnen? Ja natuurlijk. Gelukkig is er een BV waar de Floriade in zit. De gemeente heeft zelf de grootste vordering en dat geeft juridisch een comfortabele positie. Bovendien zijn aandeelhouders, en de gemeente is de enige, niet verplicht bij te springen.

En dan? Nou simpel, zo snel als mogelijk starten met die wijk die we bedacht hebben. Lekker bouwen, bouwen, bouwen en de aandrager(s) van de Floriade met een aanzienlijke belastingverhoging confronteren.

Ik merk dat vele burgers zich afvragen of het oude college nog terug kan komen. Nou, naar mijn mening niet. Na zoveel jaren wanbeleid en partijbelangen boven de stadsbelangen stellen, kan dat echt niet. Nee, dat kan echt niet. Net zo min als de aanvoerders van de genoemde partijen. Er is echt iets gebeurd en de raad, de coalitie tenminste, heeft gefaald. De Floriade-partijen hebben de eindverantwoordelijkheid voor het debacle en de verloren gegane miljoenen. Dan kun je echt niet doen of je neus bloedt en roepen “mijn naam is Haas en IK weet van niets”.

Misschien wil ik wel in de commissie van uitgeleide. 

 

Formeren is lastig in Almere...

25 mei 2022

Als dan de VVD het grootste partijtje is, dan denkt men gelijk dat zij het voortouw moet nemen bij het formeren.

Maar ja, clubjes sluiten sommige andere uit. Dan zijn gelijk je handen gebonden en staat de uitkomst bijna vast. De weg naar de macht voert via het wapen van de uitsluiting.

Even ruggespraak met Jorritsma dan maar en natuurlijk, zij weet daar wel raad mee. Mama VVD stuurt iemand uit haar fractie van de 1e kamer en die Almeerse VVD wordt plotseling weer gewoon VVD. Een dergelijk persoon weet natuurlijk niets van Almere en gaat te werk als een… Juist , als een VVD’er. Zijn aanpak is precies de aanpak die past bij de vorige eeuw. En wat zie je nu langzaam gebeuren? De kiezer krijgt waar hij niet voor gekozen heeft. 

Ziet u het voor u? Jesse (PvdD) mag straks leiding geven aan het kappen van bomen en het bouwen van dure woningen in het groen en Hans (SP) mag de Floriade steunen, bijbetalen en andere megalomane projecten goedkeuren.

Nu hoor ik u zeggen: Johan, dat doen zij nooit. O nee? Nou let maar op, de macht is nader dan de idealen.

Natuurlijk komt er geen raadsbrede samenwerking zoals de burger wil. Stel je voor zeg, we doen eens wat de burger wil. Nou ja, u was gewaarschuwd door mij. Voor een raadsbrede samenwerking moet je bij ApOpa zijn en niet bij Haagse partijen.

Maar ojé, daar duikt een nieuw dilemma op. Reuring in de VVD.

De fractie wil verder met Julius en de leden met Hilde. En die leden kijken eerbiedig naar hun leenvrouwe in kasteel Overgooi. Soms denk ik wel eens dat VVD-stemmers lijfeigenen zijn.

Ik zal weer eens helpen. Geef mij maar de schuld.

Beste VVD fractie, ik adviseer u om afscheid te nemen van beiden. Beide wethouders hebben hun doelen niet (ik herhaal: niet) gehaald. Op Financiën is te veel geld uitgegeven aan verkeerde doelen die geen hoofdtaken van een gemeente zijn, er is veel te weinig gebouwd en wat er is gebouwd, brengt ons niet dichter bij het oplossen van de woningnood.

En stadsontwikkeling? Hoezo stadsontwikkeling? Sexy projecten, te veel expats met daardoor explosieve huurstijging tot gevolg. Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen in bepaalde wijken. Er zijn plekken waar alleen Engels wordt gesproken. Ze zitten bij elkaar op de internationale school, praten thuis en op school Engels en dus op straat ook. Waarom zou je ook Nederlands leren? Nog twee jaar en ze zitten elders op de wereld. Zo ontwikkel je geen stad maar een doorgangshuis.

Het is beter als de VVD zich terugtrekt op datgene waar zij goed is zijn. Ondernemen. Ik stel me voor dat de ex-wethouders gezamenlijk een kraam openen waar bitterballen, bier en praatjes worden verkocht. Dat kunnen ze, maar verder? Geen idee.

Het grote probleem van Almere is dat we onder het Haagse juk leven. Er is geen Almeerse VVD. Dat is slechts beeldvorming die u moet geloven. Er is maar één VVD en dat is de NOKIA VVD.

 

Verkiezingen?

Het stof is nog lang niet neergedaald…

Slechts 39% kwam op! 

Ik zie dat als probleem. De nieuwe raad is daardoor nauwelijks legitiem en een grote aanpassing zou gewenst zijn. In ieder geval kan de oude coalitie zo niet door.

Maar dat willen ze wel en voor een meerderheid is er maar één extra partij nodig. 

In het Haagse denken kan dat met de PvdA danwel met de SP. Maar elk clubje staat al klaar met zijn eigen wethouder en de VVD wil er natuurlijk weer twee. Dat zou in hun denken zeven partijtijgers betekenen. Dat is evenredig aan: “geen goed bestuur maar partijbelang”. 

Hun partijbelang gaat boven het stadsbelang. Zo krijg je bijvoorbeeld dat op Financiën niet gekozen wordt voor solide beheer van de centjes van de burger maar voor het VVD-feestje met de naam Floriade waarvoor de burger het gelag betaalt. De wethouder Financiën had natuurlijk veel eerder op de rem moeten gaan staan, maar ja, het partijbelang prefereert.

In ieder geval zouden het zomaar zeven wethouders kunnen zijn als je zeven partijen in de coalitie hebt zitten. Maar als de VVD er twee eist, dan worden het er acht! Garantie voor een Poolse landdag!

Dit alles houdt in dat er geen coalitieakkoord moet komen maar een raadsbreed  akkoord. Alleen op die wijze is het mogelijk een stabiel stadsbestuur te vormen. 

We moeten er wel voor zorgen dat de wethouders deskundig zijn. Dat waren ze de afgelopen periode niet. Het waren goedwillende partijtijgers en dat is niet voldoende. Sla er het vorige coalitieakkoord maar eens op na. Geen enkel doel is behaald en men zag zelfs kans de woningnood te verergeren. Dat was een hele toer maar met kunst en vliegwerk is dit toch gelukt. Het beste bewijs dat de vorige coalitie niet boven het niveau van goedwillende amateurs uitkomt.

 Het kan natuurlijk niet dat je zo maar van raadslid naar wethouder gaat. Besturen is een ander vak dan volksvertegenwoordiger zijn. En, belangrijker, je mag als wethouder geen partijtijger zijn.

 

Hartelijk dank voor uw steun en vertrouwen…

Ik dank alle mensen die op APOPA hebben gestemd. Fijn te beleven dat er een behoorlijk aantal mensen vertrouwen hebben in ons. Maar de opkomst was 39% en dat doet pijn. Ik weet waarom dat is. Daar is geen dure onderzoeker voor nodig.
Vanavond krijgt u weer een sterk staaltje te zien. Wat ook pijn doet is dat nu juist die partijen die het 4 jaar slecht hebben gedaan overeind zijn gebleven en dat daardoor in Almere de landelijke trend (opmars) van de twee lokale partijen achterwegen bleef.
In ieder geval komen er nieuwe partijen in de raad en ik zie er naar uit om met ze samen te werken.

De beeldvormingsmachine van de VVD draait overuren.

 

Jarenlang en systematisch stemden ze voor het verder financieren van de Floriade. Maar oh wee, de publieke opinie keerde zich tegen de VVD terwijl hun hoofdscharrelaar Mark Rutte vergat op te stappen. En er komen verkiezingen aan.

Stel je voor zeg, de VVD verliest haar machtspositie. Dat zou wat zijn! 

Ja, goed voor Nederland en Almere! Maar de VVD ziet dat niet zitten.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 riep de voorvrouw van de VVD de andere partijen op om tegen belastingverhoging te zijn. En wat deed de VVD zelf toen zij op het Almeerse pluche kwam? Zij verhoogde de gemeentebelasting aan het einde van de periode, in 2018.

U houdt het wellicht niet voor mogelijk, maar bij de gemeenteraadsverkiezingen 2018 herhaalden zij dat kunstje. En nu? Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022? Nu hebben ze een nieuw kunstje nodig. 

“Geen geld meer naar de Floriade!” roept de Almeerse VVD op alle voorpagina’s. Logisch, want de Floriade is nu al failliet, durf ik wel te stellen. Op een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Dus wat zien we? Allerlei gegoochel door de coalitie om toch die Floriade verder te financieren. Door het rijk? Nee, die doen niet mee, hebben ze gezegd. De provincie dan? De provinciale VVD geeft geen hom en geen kuit, maar gaat er eens rustig naar kijken. Dat is dus geen “nee”…
Lieve vrienden van de VVD, provinciaal geld is ook gemeenschapsgeld. “Geen geld meer naar de Floriade” betekent écht “geen belastinggeld meer naar de Floriade”, ook niet via een omweg.  Alleen al de vraag om meer geld stellen, zie ik als een miskenning van onze burgers en wat te denken van al die mensen die op het minimum zitten?

Ik denk dat ook hier weer een potje wordt vals gespeeld. De Almeerder moet denken dat de plaatselijke VVD zich aanpast aan de publieke opinie en de Floriade niet verder wil spekken, zodat de burger weer massaal VVD gaat stemmen.

Ze hebben dat natuurlijk al lang afgevinkt. Truc twee is dat er nog geen officieel raadsvoorstel om meer geld aan de gemeenteraad ingestuurd. Ondertussen vraagt het college van B&W nu zelfs om mandaat, om de vrije hand zodat het college haar eigen gang kan gaan, nu zelfs zónder bemoeienis van de raad!

 

 

Wat een geweldig plan! De VVD Almere met haar valse beeldvorming in de media en via de provinciale achterdeur of een versluierd mandaat de verdere financiering indirect goedkeuren. Als Poetin dit hoort, krijgt de VVD een Platina Loekie van hem. Zo’n goeie had zelfs hij nog niet gehad.

Maar nu u, belastingbetaler! Trapt u hier in bij de bij de komende gemeenteraadsverkiezingen? U bent slimmer, toch? Laten we maar per 1 maart al beginnen met bouwen van de Hortus-wijk, want dit komt niet meer goed. Al was het alleen maar omdat de vergunningen nog steeds niet rond zijn. Omdat veel van die bejubelde panden nog gebouwd moeten worden en we nog twee maanden tijd hebben.

Wist u trouwens dat de totale kosten van de Floriade inmiddels al aardig naar de 200 miljoen toe gaan? Wat hadden we van dat geld allemaal voor Almere en voor u kunnen doen?

 

Johan de Leeuw is fractievoorzitter van ApOpa,

Almere Partij: Onafhankelijk Politiek Actief

 

www.aopopa.nl

 

 

 

Geachte inwoner van Almere, beste kiezer,

 

Naar mijn idee heeft de organisatie van onze gemeente de zorg voor de volgende hoofdtaken.

De ‘core business’ om het zo maar te zeggen, hoort dit te zijn:

 

 

 

  • Zorg, werk en inkomen 
  • Volkshuisvesting en stadsontwikkeling
  • Openbare orde
  • Financiën
  • Stadsonderhoud
  • Jeugdzorg
  • Inclusieve stad
  • Warmtetransitie en de overgang naar de waterstofeconomie

 

Naar mijn beste inzicht heeft het huidige college (dus ook de coalitie) op al deze hoofdtaken gefaald.

Stel dat er deze periode geen college was, dan bleef alles vandaag hetzelfde.

Een enorme woningnood woekert in de stad en kent onaanvaardbare aspecten.

Men heeft de grondprijs laten opdrijven en geeft de markt de schuld. Overigens weet men desgevraagd niet uit te leggen wat dat is, “de markt “

 

Op de diverse onderdelen van de zorg wordt geld bespaard, want er is een feestje van de VVD en GroenLinks met de naam Floriade en dat kent de hoogste prioriteit. Dat project zou maximaal 10 miljoen kosten, maar inmiddels weet u wel beter.

 

Gemeenten zijn verplicht een sluitende begroting aan te leveren en ja, je kunt je Euro maar één keer uitgeven…

Wel blijkt er steeds geld beschikbaar voor weer nieuwe prestigeprojecten, zoals een enorm museum. Maar ja, in een museum kunt u niet wonen.

Het vertrekkende college is er op geen enkel punt in geslaagd om haar coalitieakkoord waar te maken en is constant op een verwarrende manier bezig met het denken in partijpolitiek. Maar ook in partijpolitiek kunt u niet wonen.

En dan is er het probleem van de onervaren en ook het teveel aan wethouders. Dat heeft ervoor gezorgd dat feitelijk de ambtelijke top het beleid bepaalt. Hoe ondemocratisch mag het zijn in uw stad?

 

 Want als u het wilt, wordt dat allemaal anders. Het is een kwestie van stemmen en dus niet voor eenzelfde coalitie als in 2018. Almere kan het zich niet veroorloven om nog vier jaar in partijpolitiek te verzanden.

Ga alstublieft stemmen! En kies dan niet voor Den Haag, maar voor uw eigen stad. Op vertegenwoordigers die partijpolitiek juist niet centraal zetten, maar uw belangen als inwoner van onze stad vertegenwoordigen.


Lokale politieke partijen hebben immers alleen die belangen voor ogen en zijn geen 
gehoorzaamheid schuldig aan Haagse besturen met wollige woorden.

Ik hoop dat u, na het lezen van ons verkiezingsprogramma, op 16 maart 2022 in het stemhokje weet dat ApOpa er alleen voor de inwoners van Almere is. 

Voor de stad en dus voor u.

 

Hartelijke groet,

 

 

Johan de Leeuw